Za sigurno putovanje u inostranstvo 70 KM

Bez autora
Jul 11 2012

Za sigurno putovanje u inostranstvo vlastitim automobilom potrebno je izdvojiti najmanje 70 KM za međunarodnu vozačku dozvolu, zeleni karton i zdravstveno osiguranje. Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole, koja važi dvije godine, potrebno je 30 KM, a za zeleni karton pet KM i on se izdaje prilikom registracije vozila, a ovi dokumenti su neophodni za put u inostranstvo. Vozači, ukoliko su mijenjali saobraćajnu dozvolu, treba da provjere da li je u zeleni karton upisan registarski broj, jer neupisan broj vozačima često stvara neprijatnosti u inostranstvu. Ukoliko vozač koristi tuđi automobil, za izdavanje potvrde plaća 20 KM i tom prilikom treba da priloži saobraćajnu dozvolu vlasnika i svoju ličnu kartu. U nekim zemljama, poput Grčke, potrebna je i dodatna oprema, kao što je aparat za gašenje požara, što iziskuje dodatne troškove.

Za sigurno putovanje u inostranstvo 70 KMZa sigurno putovanje u inostranstvo vlastitim automobilom potrebno je izdvojiti najmanje 70 KM za međunarodnu vozačku dozvolu, zeleni karton i zdravstveno osiguranje, rekao je Slobodan Vujić, sekretar Auto-moto društva "Sigurnost" iz Bijeljine.

"Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole, koja važi dvije godine, potrebno je 30 KM, a za zeleni karton pet KM i on se izdaje prilikom registracije vozila", naveo je Vujić i dodao da su ovi dokumenti neophodni za put u inostranstvo.

On je apelovao na vozače da, ukoliko su mijenjali saobraćajnu dozvolu, provjere da li je u zeleni karton upisan registarski broj, jer neupisan broj vozačima često stvara neprijatnosti u inostranstvu.

Ukoliko vozač koristi tuđi automobil, za izdavanje potvrde plaća 20 KM i tom prilikom treba da priloži saobraćajnu dozvolu vlasnika i svoju ličnu kartu.

U nekim zemljama, poput Grčke, potrebna je i dodatna oprema, kao što je aparat za gašenje požara, što iziskuje dodatne troškove.

"Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali preporučujemo svima koji putuju da obezbijede polisu koja košta 30 KM po osobi, jer će im na taj način biti pokriveni svi troškovi liječenja u inostranstvu", rekao je Vujić.

U slučaju kvara ili nezgode svi korisnici usluga Auto-moto saveza Republike Srpske mogu pozvati jedinstveni broj 1285, i u tom slučaju će im vozilo biti prevezeno do najbližeg servisa ili do mjesta boravka.

Paket usluga za područje BiH, Srbije i Crne Gore plaća se 20 KM, a za ostale evropske zemlje 60 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik